Manastirea alina maria
Sfintele Paşti şi Săptămâna Luminată ne creează o atmosferă asemenea celei din Rai, fiind plină de lumină și de bucurie. Aşa cum în Rai există o bucurie negrăită şi preamărită, aşa şi la Sfintele Paşti şi în Săptămâna Luminată există o bucurie mai presus de toate bucuriile.
În aceste zile toată suflarea creștinească intonează Canonul Învierii care începe cu cântarea: „Ziua învierii! Popoare, să ne luminăm! Paştile Domnului, Paştile! Că din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce-I cântăm cântare de biruinţă”.
Întreaga săptămână se slujește ca la Paști. Atât de frumoasă și profundă este slujba, încât ai impresia că viața e o permanentă bucurie alături de Hristos Cel Înviat!
Cât de frumos ar fi să menținem pe tot parcursul anului starea noastră sufletească în această rugăciune de slavă și mulțumire, adusă Răscumpărătorului neamului omenesc!
În aceste zile luminate suntem în duhul sărbătorii Învierii Domnului. Ne-am pregătit zece săptămâni pentru a simți și a trăi Sfintele Paști, iar bucuria sărbătorii durează până la Înălțare, atâta timp cât Hristos Cel Înviat este în preajma noastră.
Astfel, ne dăm seama că Dumnezeu este cu noi, nu ne lasă. Toată istoria creștinismului nu este altceva decât istoria unei singure și unice minuni, a minunii învierii lui Hristos, care se continuă neîntrerupt în inimile creștinilor, zi de zi, an de an, veac de veac, până la cea de-a Doua Venire.
De asta e bine să acceptăm Crucea, prin care e posibilă Învierea. Ea este scara care duce la Dumnezeu. Crucea este o poartă, crucea este o fereastră spre Înviere. Pentru că țelul suprem este Învierea. Da! Această înviere se realizează prin cruce, prin jertfă. Să ne luăm fiecare crucea noastră, într-un fel sau altul, a suferințelor, a necazurilor, a primejdiilor pe care le întâmpinăm, pentru că ne declarăm creștini.
Să îndrăznim, pentru a fi vrednici de Înviere! O săptămână luminată, binecuvântată cu sănătate și bucurie în suflet! Bucurie Sfântă să aveți dragii mei cu Dumnezeu de mână! Fiți binecuvântați și fericiți! Hristos a înviat!
17 aprilie 2023
Ieromonah Teofan, Mănăstirea Alina Maria Varful lui Roman, Horezu
” … Dar dacă vrei să vorbeşti cu Dumnezeu, intra în mănăstirea Alina-Maria.”
Numită Mânăstirea Alina –Maria (cunoscută și sub denumirea de Schitul Romanu), acest locaș sfânt a fost ridicat între anii 2011 – 2014, la 1.700 m altitudine, pe platoul montan de la Romanii de Sus, unde, pe timpul iernii, stratul de zăpadă poate atinge chiar şi doi metri. Se află la la circa 20 km distanţă de oraşul Horezu, și este ctitoria omului de afaceri Dumitru Creştin. Numele mănăstirii a fost dat în amintirea fiicei ctitorului, Alina-Maria, care a sfârşit tragic în anul 2011. Biserica poartă hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Proroc Ilie.
Descopera Meteora
video tur
Loc de pelerinaj …